Brytfanna czy blacha

11.11.2021

     Powiem od razu, że mamy przed sobą różne słowa. Brytfanna to specjalnе naczynie do wypiekania (może być garnek), a blacha to płaskie żelazo o wyglądzie metalowej deski.

     Chociaż słownik PWN mówi trochę inaczej:     

     Brytfanna — «metalowe, PŁASKIE naczynie kuchenne do pieczenia mięsa lub ciasta».

     „Brytfanna to metalowy duży garnek, najczęściej owalny, w którym pieczemy potrawy“ — tak mówił rodzimy użytkownik języka polskiego.
     Blacha to płaska platforma, bez brzegów, na której możesz tę brytfannę postawić.

     Українською це буде бритванка (пол. brytfanna) та жаровня (пол. blacha). Але бритванка запозичена з польської, а польська мова запозичила те слово з німецької.
Проте бритванка — це галицьке слово, не літературне. 
     Буде краще показати це в картинках. 

     Бритванка (brytfanna):

     Жаровня (=blacha):

© 2021 Денис Папенко. Усі права застережено.
Створено за допомогою Webnode
Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати